Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Μαθαίνω την αλήθεια, λέω όχι στο τσιγάρο

Ένα πρόγραμμα προληπτικής αγωγής υγείας με τίτλο "Μαθαίνω την αλήθεια, λέω όχι στο τσιγάρο" ολοκληρώθηκε στα δύο τμήματα της Ε' τάξης του σχολείου μας και συνεχίζεται στο ΣΤ1. Στα πλαίσια του προγράμματος έγινε προσπάθεια μέσα από βιωματικές δράσεις και προβληματισμούς οι μαθητές να :

Κατανοήσουν την έννοια της εξάρτησης που προκαλεί το τσιγάρο
Να ενημερωθούν για τις βλαβερές ουσίες και τις βλάβες που προκαλεί
Να κατανοήσει τους λόγους που κάποιος αρχίζει ή συνεχίζει το κάπνισμα ενώ γνωρίζει τις βλάβες που προκαλεί.
Να κατανοήσει τη δύναμη της διαφήμισης και τα κρυμμένα της μηνύματα, άμεση και έμμεση (μίμηση δυναμικών προτύπων).
Να ενημερωθούν για το παθητικό κάπνισμα.
Να προβληματιστούν γύρω από τα μαθηματικά του τσιγάρου (πόσο κοστίζει στην τσέπη μας, φόροι που αποδίδονται κλπ.)
Να κινητοποιηθούν οι μαθητές και να γνωρίζουν, προκειμένου να αναλάβουν προσωπική ευθύνη για την προστασία του εαυτού τους, όταν βρεθούν αντιμέτωποι με την πρόκληση του τσιγάρου και την "πίεση" της παρέας.


Πατώντας εδώ μπορείς να δεις ζωγραφιές παιδιών από όλη την Ελλάδα που έγιναν στα πλαίσια του προγράμματος και εδώ το τετραδιάκι που μοιράστηκε σε όλους τους μαθητές.


Κάθε χρόνο μόνο στην Ελλάδα θέλουν να προστίθενται 50.000 νέοι καπνιστές, προκειμένου να συντηρείται το καπνεμπόριο. • Καθημερινά, έστω ότι καπνίζουν ένα (1) πακέτο τσιγάρα, δηλαδή πληρώνει ο καθένας από αυτούς περίπου 3,5€. Όλοι μαζί δίνουν 175.000€ ημερησίως. Το ετήσιο κόστος φθάνει στα 63.875.000€. • Αν στην Ελλάδα καπνίζουν 1.000.000 άνθρωποι, το αντίστοιχο ποσό το χρόνο ανέρχεται στα 1.277.500.000€!!! Με αυτό το χρηματικό πόσο, ο κάθε άστεγος θα είχε ένα πολύ ωραίο σπίτι



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου