Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Εισαγωγή στη Ρομποτική

Οι μαθητές της Ε' και της ΣΤ' τάξης του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία μιας πρώτης επαφής με τη Ρομποτική στην εκπαιδευτική επίσκεψη που προγραμματίστηκε στο CityLab την Πέμπτη 29/1/15.


Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν άμεσα πώς εφαρμόζονται και πώς συνδυάζονται στην πράξη τα μαθηματικά, η μηχανική, η τεχνολογία και οι υπολογιστές σε ομαδική και συνεργατική δουλειά καταλήγοντας σε χειροπιαστό αποτέλεσμα: ένα ρομπότ που κινείται με τις εντολές που του δόθηκαν.


Το ρομπότ αποτελείται από δομικά μέρη (τουβλάκια, δοκοί, γρανάζια, ρόδες), ηλεκτρονικά (βασική μονάδα εγκεφάλου LegoEV3), αισθητήρες (χρώματος, φωτός, κίνησης, απόστασης) και κινητήρες μετάδοσης κίνησης.
Τα παιδιά δουλεύουν μόνα τους αλλά και σε ομάδες μαθαίνοντας έμπρακτα τις βασικές αρχές της μηχανικής. Συναρμολογούν το δικό τους ρομπότ, ακριβώς όπως το σχεδιάζουν οι ίδιοι, και το προγραμματίζουν με το δικό τους αλγόριθμο. Έτσι, το ρομπότ εκτελεί την προγραμματισμένη σειρά ενεργειών και αντιδρά ανάλογα με τα ερεθίσματα που δέχονται οι αισθητήρες του. Η ελεύθερη αυτή εφαρμοσμένη προσέγγιση είναι η βασική διαφορά και το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου, φέρνοντας την ρομποτική στην κορυφή των μαθησιακών μεθόδων.
Μέσα από την παραπάνω διαδικασία, τα παιδιά οδηγούνται να χρησιμοποιήσουν την ευφυία τους για κάτι που θα τα εκπαιδεύσει σε νέους χώρους αλλά και θα τους δώσει την ικανοποίηση της δικής τους δημιουργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου