Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Πρώτη ώρα σινεμά

Ο κινηματογράφος ήρθε στο σχολείο μας. Ο Χάρι Πόττερ και ο Τσάρλι Τσάπλιν, Ο Χίτσκοκ και ο Μελιές, αλλά και οι αδερφοί Λυμιέρ με την πρώτη τους προβολή ζωντάνεψαν στο σχολείο μας για τους μαθητές της Ε1 και ΣΤ τάξης. Τα παιδιά μέσα από ένα πρωτότυπο διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ήρθαν σε επαφή με την εισαγωγή στην τέχνη του κινηματογράφου και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις ιδιαίτερες τεχνικές του μοντάζ, της ηχοληψίας και των ειδικών εφέ και να μάθουν για την ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου.


Το δελτίο τύπου

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας παρουσιάζουν το «Πρώτη Ώρα: Σινεμά», ένα πρωτότυπο και διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα εισαγωγής της τέχνης του κινηματογράφου στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Το «Πρώτη Ώρα: Σινεμά» συνδυάζει τη διαπαιδαγώγηση με την ψυχαγωγία και στοχεύει στην περαιτέρω εξοικείωση των μαθητών και των καθηγητών τους με την πιο δημοφιλή σύγχρονη μορφή τέχνης.
Μέσω μιας συνοπτικής εικόνας της ιστορίας του παγκόσμιου και του ελληνικού κινηματογράφου και σε συνδυασμό με γνώσεις σχολικών μαθημάτων όπως η Ιστορία, οι Θετικές επιστήμες, η Ελληνική ή Ξένη Γλώσσα και η Γεωγραφία, δημιουργεί ένα κινηματογραφικό παιχνίδι μάθησης.
Το πρόγραμμα αποτελείται από τρεις διαφορετικές παρουσιάσεις: Παγκόσμιο, Ελληνικό Και Γαλλικό Σινεμά (το τελευταίο παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία την περασμένη χρονιά στο πλαίσιο του Γαλλόφωνου Κινηματογράφου με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου της Ελλάδος). Την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του Ελληνικού Σινεμά.
Πιο συγκεριμένα, ένας ειδικά εκπαιδευμένος νέος ηθοποιός παρουσιάζει μια διαδραστική παράσταση, που αποτελείται από μικρά αποσπάσματα γνωστών, ή και άγνωστων ταινιών, ενώ παράλληλα με την προβολή προκαλεί τους μαθητές να σκεφτούν, να συζητήσουν και τέλος να ανακαλύψουν μέσα από αυτή την πρωτότυπη διαδικασία -η οποία διαρκεί όσο μια διδακτική ώρα- τα μυστικά που κρύβουν οι κινηματογραφικές εικόνες.
Με λίγα λόγια, αυτή η δράση μοιάζει με ένα "διαδραστικό εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ" γεμάτο χιούμορ, γνώσεις και εκπλήξεις.
Το πρόγραμμα «Πρώτη Ώρα: Σινεμά», δημιουργήθηκε το 2006 από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας (το οποίο διοργανώνει το Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας και το Athens Open Air Film Festival) κι έχει ήδη πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία σε 400 σχολεία, και περισσότερους από 25.000 μαθητές, σε όλη τη χώρα. Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2014 - 2015, θα εφαρμοστεί σε 70 Γυμνάσια, Λύκεια και Δημοτικά της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.


ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια εισαγωγή από τους αδερφούς Λυμιέρ και τον Ζωρζ Μελιές, στην ταινία «Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου» και επεκτείνεται σε θέματα όπως το Μοντάζ «Η Κίνηση των Εικόνων» (Άλφρεντ Χίτσκοκ), ο Ηθοποιός «Η Κίνηση της Έκφρασης» (Τσάρλι Τσάπλιν), τα Κινούμενα Σχέδια (Ουάλτ Ντίσνεϊ) και τα Ψηφιακά Εφέ (Άνγκ Λι).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου