Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Δραστηριότητες της ΣΤ’ δημοτικού στο πλαίσιο της Εβδομάδας Πληροφορικής

 Εργαστήριο Πληροφορικής

Δραστηριότητες της ΣΤ’ δημοτικού στο πλαίσιο της Εβδομάδας Πληροφορικής, Ώρα κώδικα, 8-14 Δεκεμβρίου 2014.

          Τα Εκτάκια από την αρχή της  χρονιάς έχουν γράψει εκατοντάδες γραμμές κώδικα μέσω της ενασχόλησής τους με τη γλώσσα προγραμματισμού Scratch και έχουν υλοποιήσει πολλές απλές αλλά και πιο σύνθετες δραστηριότητες.
         Η δεύτερη εβδομάδα κώδικα της χρονιάς, ήταν ευκαιρία να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο πέρα προκειμένου οι μαθητές να αντιληφθούν τη δύναμη του κώδικα προγραμματίζοντας  και βλέποντας τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους όχι μόνο στην οθόνη τους, αλλά ελέγχοντας υλικό εκτός του υπολογιστή τους. Προσπαθήσαμε λοιπόν προγραμματίζοντας να κατανοήσουμε και να ελέγξουμε την αλληλεπίδραση μεταξύ υλικού και προγράμματος. Έτσι λοιπόν συνδέσαμε στους υπολογιστές τις πλατφόρμες ανάπτυξης ανοιχτού κώδικα  Arduino Uno και τα απλά ηλεκτρικά κυκλώματα και προγραμματίσαμε μέσω της ειδικής έκδοσης του Scratch (S4A) που έχει δημιουργηθεί για τον προγραμματισμό του Arduino ώστε να ελέγξουμε τη λειτουργία και τη συμπεριφορά του υλικού εκτός του υπολογιστή.
         Οι δραστηριότητες με το arduino, που αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες ανάπτυξης ρομποτικών κατασκευών, ουσιαστικά συνιστούν την εισαγωγή σε θέματα πρακτικής ρομποτικής της οποίας τα μαθησιακά οφέλη είναι πλέον αναγνωρισμένα στο πλαίσιο της διερευνητικής προσέγγισης της μάθησης.
        Με την ευκαιρία κάναμε και μια επανάληψη στα βασικά ηλεκτρικά κυκλώματα καθώς και στις βασικές μετατροπές ενέργειας.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο video που ακολουθεί.



Προωθητικό μήνυμα για την ώρα κώδικα στις ΗΠΑ.

«Πέρυσι, σε μια εβδομάδα, 15 εκατομμύρια μαθητές δοκίμασαν μια Ώρα Κώδικα. Τώρα στοχεύουμε σε 100 εκατομμύρια παγκοσμίως, για να αποδείξουμε ότι η απαίτηση για εκπαίδευση σχετική με την επιστήμη των υπολογιστών του 21ου αιώνα, διασχίζει όλα τα σύνορα και δεν έχει όρια.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου